Week 3. Gnocchi met pomodori, buffelmozzarella en basilicum

Gnocchi is zo oud als Italië zelf. In het oude Rome werden de ‘dumplings’ al gemaakt van havermout en eieren. Later werd een deel van het meel vervangen door aardappel en was de ‘gnocchi di patate’ geboren. Vanwege de simpele en goedkope ingrediënten heeft gnocchi altijd bekend gestaan als het gerecht van de armen. Maar tegenwoordig is het onder andere in Rome de traditie om gnocchi op donderdagavond vast op de dagkaart te zetten in luxe restaurants. Terecht als je het mij vraagt.

Behalve de uitspraak (njokkiekan het maken van deze Primo (gnocchi hoort in het rijtje pasta, risotto) best lastig zijn als je geen Italiaanse schoonmoeder hebt om je in te fluisteren. Gelukkig helpen de Italianen ons een beetje en is er prima gnocchi di patate (van aardappel, er is ook een variant met griesmeel) op de markt die je zonder schaamte kunt kopen (bijvoorbeeld van DeCecco). Een regelmatig gehoorde klacht is dat gnocchi wel eens saai en smakeloos wordt gevonden. Echt? Daar gaan we verandering in aanbrengen. Wat altijd helpt is de allerbeste ingrediënten te gebruiken! Mocht je de gnocchi overigens te zacht en sompig vinden dan heb ik een goede truc voor je. Kook de gnocchi heel kort en bak ze direct in een beetje olijfolie op (zie receptuur). Zo krijgen de gnocchi een krokant laagje en een lekkere bite.

Ondanks alle beperkingen om naar buiten te gaan is de lente volop van start gegaan. De zon laat zich al veelvuldig zien en dit weekend gaan de temperaturen ook nog eens flink omhoog. Tijd dus voor een super zonnige gnocchi. We maken een heerlijke saus van verschillende tomaatjes en garneren met de beste buffelmozzarella en basilicum. Een typische Ita

liaans gerecht: simpel, kleurrijk en super smaakvol. Proef de warmte en de smaak van Italië. Andiamo, op naar betere tijden!

De wijnen van deze week komen uit de Abruzzen en de Marken Als altijd weer twee mooie wijnen bij het gerecht van de week. Wijnen waar ik heel blij van word! Met dit mooie weer heb ik gekozen voor de rosé van Collefrisio uit de Abruzzen. Een heerlijke stevige rosé, biologisch gemaakt van de lokale Montepulciano druif. Geen wijnlimonade dus maar een echte Eetwijn. What’s in the name. De tweede wijn is rood en komt uit de iets noordelijker gelegen regio de Marken. Wijnhuis De Angelis is al jaren een persoonlijke favoriet van mij. Hun Rosso Piceno is gemaakt de Montepulciano druif in combinatie met Sangiovese. Fantastische prijs kwaliteitsverhouding en barstens vol met rijp rood fruit. Tot slot een tip van de vinoloog: Schenk de rosé niet te koud (half uurtje uit de koelkast) en de rode wijn niet te warm (half uurtje in de koelkast)!

Ingrediënten (voor ongeveer 4 personen): 750 gram Gnocchi van aardappel, 750 gram verse tomaten (divers), builtje verse Italiaanse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn), grote teen knoflook, mozzarella di bufala 50 gram p.p., handje verse basilicum ter garnering. En verder olijfolie, peper en zout (eventueel extra harde Italiaanse kaas ter garnering). Ps: Mocht je toch zelf de gnocchi willen maken dan is dit de juiste verhouding: 500 gram kruimige aardappelen gekookt en heel goed gepureerd (beste is met pureeknijper), 150 gram bloem (type 00) snufje zout en eventueel een ei.  Voorbereiding: Pel de teen knoflook en snijd heel fijn op, bind de Italiaanse kruiden met een touwtje op, snij de verse tomaatjes in grove gelijke stukken (kleintjes in tweeën of heel laten). Zet een pan met water op met rijkelijk zout.  Bereiding: Fruit de knoflook in wat olie aan in een goede warme koekenpan. Voeg het kruidenbuiltje toe en vervolgens de tomaten. Het idee is om een grove saus te maken, de tomaten mogen hun structuur houden. Zorg dat het geheel lekker kleur krijgt, het kan ook geen kwaad er vast wat gesneden steeltjes van de basilicum bij te doen. Breng het mengsel op smaak met vers gemalen zwarte peper en zout. Na een minuut of 10 moet de saus al aardig vorm krijgen en op smaak zijn (klein toefje balsamico werkt ook goed). Laat de saus nog even door pruttelen, maar houd de temperatuur onder controle. Als het water kookt kan de gnocchi erin. Zet ook vast een tweede koekenpan op het vuur om warm te worden. De gnocchi komt na een paar minuten al boven, vis ze er direct uit met een spaan. Bak de zeer goed uitgelekte gnocchi in wat olie of boter in de hete koekenpan tot ze lichtbruin en krokant zijn. Zorg dat je de pan heel goed beweegt, de gnocchi mag absoluut niet gaan klonten (grappig genoeg betekent gnocchi in het Italiaans kluit). Als de de gnocchi kleur heeft kun je de borden opmaken. Haal de kruidenbuil uit de saus, proef nog 1 keer af. Verdeel de gnocchi over de borden, plaats de tomatensaus erop. Maak het af met de  Buffelmozzarella en de basilicum.

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20