Culinaire (fiets) reizen naar Italië

Naast wijn en koken ben ik verzot op reizen. Voor wijn geldt dat je er pas echt over mee kunt praten als je in de wijnregio bent geweest. Eenmaal in de wijngaard, in de kelder, aan de keukentafel van de wijnboer of in het restaurant om de hoek leer je echt hoe de wijn in elkaar zit. Dan vergeet je de smaak, de geur en het karakter van de wijn nooit meer. Voor mooie ingredienten geldt dat net zo! Olijfolie rechtstreeks van de pers proeven is onvergetelijk, de geur van de kaaskelder gaat nooit meer uit je geheugen en de ham smaakt in San Daniele zelf het allerbest.

Je begrijpt het, ik ga er regelmatig op uit.  Inspiratie op doen, kennis vergaren en genieten van wijn en eten.  De Champagnekelders van Reims in bijvoorbeeld, of wandelen langs de rotweinwanderweg in de Ahr in Duitsland. Op truffeljacht in Piemonte, de bistro keuken van Lyon ontdekken of het tapas-paradijs San Sebastian onveilig maken. Inmiddels ben ik op veel plekken geweest, maar er is nog veel te ontdekken, te proeven en  te leren.

NIEUW! Veni, Vini, Bici – 4e Culinaire Fietsreis VENETO (IT) 20 t/m 27 mei 2025

Ben je net als wij verliefd op Italië? Houd je van koken en lekker eten en drinken? Ben je een enthousiaste fietser? Dan is dit de droomreis waarin alles samen komt. Ga met ons mee naar Italië voor een week van fietsen en culinair genieten. Inspanning en ontspanning in La Bella Italia. Veni, Vini, Bici! 

 Wij – Martijn en Ties – nemen je graag aan de hand. Martijn Hendriks (1972) is de drijvende kracht achter Eetwijn: Chef, vinoloog, fanatiek fietser en Italiëkenner. Ties Wijntjes (1999) is fietsavonturier, redacteur bij WielerFlits.nl en RIDE Magazine en smoorverliefd op Italië. Onze liefdes voor eten, drinken, Italië en de fiets verenigen wij sinds enkele jaren tijdens een culinaire fietsreis naar Italie.

Onze eerste culinaire fietsreizen naar Valtellina (mei 2022) en Friuli (mei 2023) en Piemonte (2024) waren een denderend succes. De rijke keukens, uitdagende fietstochten, het aanmoedigen bij de Giro d’ Italia en unieke verblijven zorgde voor ons en onze reisgenoten voor reizen om nooit te vergeten. Ook in 2025 gaan we weer op pad.

Martijn in 2022 – Valtellina
Ties in zijn favoriete omgeving

Waar gaan we in het voorjaar van 2025 heen? VENETO

Ook dit jaar reizen we weer af naar een nieuwe bestemming: Veneto. De streek is geografisch uitermate divers: in het noorden vind je een deel van de Dolomieten, in het zuiden de kuststreek rondom Venetië, terwijl ook een groot deel van de Po-vlakte in Veneto ligt. Veel delen van de streek zijn uiterst vruchtbaar, waardoor er zich veel landbouwgronden bevinden met onder meer groenten en druiven. Het is zelfs – qua volume – de grootste wijnproducerende regio van Italië. Het immense Gardameer aan de westkant is een trekpleister voor zontoeristen, dagjesmensen, buitensporters en watersporters. Nog een leuk weetje voor de wielerliefhebbers. Veneto is de bakermat van de Italiaanse wielerindustrie. Vooraanstaande merken als Campagnolo, Pinarello en Bianchi zijn stuk voor stuk afkomstig uit de streek.

De geschiedenis van Veneti (de oorspronkelijke naam van de regio) is zacht gezegd woelig te noemen. De strategische ligging en vruchtbare gronden hebben er voor gezorgd dat door de eeuwen heen de Etrusken, de Kelten, de Galliërs en natuurlijk de Romeinen zich rond het Gardameer vestigden. De invloeden van de ‘ overheersers’ vind je overal terug, in de architectuur, in de cultuur, in de land en tuinbouw en op de menukaart.  Veneto staat bekend om de vele fraaie, historische steden als Padua, Treviso, Bassano en Vicenza. De meest beroemde steden van Veneto zijn met recht wereldberoemd: Verona en Venetie. De hoofdstad van Veneto is Venetië, wereldberoemd om zijn iconische kanalen, gondels en historische gebouwen zoals het Palazzo Ducale en de Basiliek van San Marco. Venetië was ooit de hoofdstad van de Republiek Venetië, een machtige maritieme mogendheid die eeuwenlang invloed uitoefende op de Middellandse Zee. De stad staat bol van kunst en cultuur, met meesterwerken van schilders als Titiaan en Veronese. Venetië trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, die de unieke sfeer van de stad willen ervaren, van het majestueuze San Marcoplein tot de rustige waterwegen die door de stad slingeren.

De Arena van Verona – werelderfgoed
Wegdromen aan het Gardameer

Buiten Venetië heeft Veneto nog veel meer te bieden. Verona, de stad van Romeo en Julia, is beroemd om zijn goed bewaarde Romeinse arena en haar romantische sfeer. Hier worden in de zomermaanden nog steeds opera’s opgevoerd in de open lucht. De stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en staat vol met middeleeuwse gebouwen en charmante pleinen. Een fietsrit met koffiestop met zicht op de arena lijkt ook een niet te missen kans.

Waar verblijven we? Villa dei Cipressi in Sona

Ons thuis is Villa dei Cipressi net buiten het dorpje Sona. De villa ligt op een steenworp afstand van het Gardameer en de stad Verona in. Villa dei Cipressi staat op het landgoed van het wijnbedrijf Sparici Landini. Begin jaren 60 kochten Madalena Sparici en haar man Remo Landini het landgoed en de villa en starten er met het maken van wijn. Het stel was op slag verliefd op de laan met cipressen en rijkdom van het land en de omgeving. Maddalena – bijnaam La Grisa (de grijze) – nam het initiatief om wijngaarden aan te planten. Onder haar vastberaden en energieke leiding ontstond het wijnbedrijf Sparici Landini (22 hectare) waar zij 40 jaar aan het roer stond. Maddalena Sparici was één van de eerste leden van de vereniging van vrouwen in de wijn en president van de AIDDA (vereniging voor vrouwelijke ondernemers). Het wijngoed en villa is nu in goede handen van de 4e generatie Landini’s. Villa dei Cipressi is een droomplek met een ideale ligging op de grens van de wijnregio’s Bardolino en Valpolicella. De locatie biedt alle mogelijkheden voor een gevarieerd fietsprogramma en het ontdekken van vele culinaire schatten.

Villa dei Cipressi in Sona

De Villa is volledig vrij gelegen tussen de wijngaarden en heeft naast 12 smaakvol ingerichte tweepersoonskamers (verdeeld over 2 etages) en aantal zeer uitnodigende zit- en eetkamers. In het oog springt de prachtige serre met uitzicht op de tuin aan de achterkant van de villa. In de tuin zijn verstopte zitjes, vijvers, vergezichten over de wijngaarden en een fijn zwembad om te verkoelen na een intensieve fietstocht. Tot slot is er nog een buitenkeuken en pizzaoven.  Ook in de keuken van de villa kunnen we lekker uit de voeten, niets ontbreekt er en er is zelfs open vuur om op te koken. Martijn zal zeker één of meer avonden inruimen om samen aan de slag te gaan.

We ontvangen jullie hier op dinsdag 20 mei aan het begin van de avond met een aperitief. We verblijven de gehele periode (7 nachten) in Villa dei Cipressi. Op dinsdag 27 mei rijden we de cipressenlaan weer af en vertrekken we, waarschijnlijk met pijn in ons hart, naar huis.

Fietsen – Wat staat er op het programma?

We bevinden ons op de grens van de Alpen en de Po-vlakte dus het fietsprogramma zal even divers zijn als het geografische karakter van Veneto. Van hooggebergte tot vlakten en alle daartussenin; we gaan het allemaal zien. Een koffieritje kan om te beginnen natuurlijk niet ontbreken en wie weet combineren we dat met een flitsbezoek aan Verona. Zie je het al voor je? Al fietsend over de kinderkopjes voor de Arena van Verona langs en daarna aan de cappuccino en espresso. Of kiezen we toch voor een retourtje Gardameer? Als we zo dichtbij zijn, willen we dat natuurlijk ook even aanraken. Ach, wie weet kiezen we helemaal niet en doen we allebei!

Uiteraard gaat er ook geklommen worden. Te beginnen in de heuvels van de Valpolicella. Je weet wel, van die heerlijke rode wijn met zijn rijke fruittonen en lichte kruidigheid. Denk niet dat dat makkelijk hoogtemeters winnen wordt, want de hellingen kunnen daar behoorlijk uitdagend zijn. Gelukkig werken de uitzichten over de heuvels en de talloze wijngaarden zalvend.

Monte Baldo aan de oostkant van het Gardameer

En het hooggebergte? Ook dat zal niet ontbreken. Een bekende naam in de streek, is de Monte Baldo. Dit is een bergketen die aan de oostoever van het Gardameer ligt, op het grensgebied van Veneto en Trentino-Zuid Tirol. Ook de Giro deed de beklimmingen van die bergketen wel ee

Adembenemend mooi – Valpolicella

ns aan. Zo finishte er in 2013 nog een klimtijdrit, waar Vincenzo Nibali onderweg naar de eindoverwinning zijn dominantie nog maar eens in de verf zette met een etappezege.

Een traditie en één van de hoogtepunten  tijdens onze culinaire fietsreizen is het bezoeken en aanmoedigen van de Giro d’ Italia. De organisatie van de Giro laat het dit jaar jammerlijk afweten. De geplande presentatie van het parcours is om onduidelijke reden van 15 november j.l. verplaats naar 13 januari 2025 (!). Daar kunnen wij niet op wachten natuurlijk. Het lijkt er zeer sterk op dat de Corsa Rosa in 2025 een finish bergop zal hebben in het Monte Baldo gebergte. Als dat zo is en daar gaan we vanuit gaan we natuurlijk zelf op de fiets verkennen en staan we aan de weg om de grote heren van het profpeloton aan te moedigen. Een dagje Giro kijken staat altijd garant voor veel sfeer, massa’s tifosi, gezelligheid en spektakel. Een ervaring om niet te missen en niet snel te vergeten.

Voor het fietsprogramma is diversiteit onze troefkaart. Net als voorgaande jaren verschillen de routes in afstand en aard. Houd rekening met ritten van 40 à 100 kilometer met 500 à 2000 hoogtemeters. We zijn flexibel: meer of minder kan altijd.

Culinair programma – Wat staat er op het menu?

Zoals in veel gebieden in Italië proef je ook in de keuken van Veneto de geschiedenis, de geografie en de cultuur terug. De mix van de spectaculaire Dolomieten en de natuurparken in het noorden, de vruchtbare vlaktes rond de rivieren de Po en de Adige centraal gelegen, en  de kustlijn langs de Adriatische Zee maakt de keuken van Veneto zeer gevarieerd.

De eenvoudige ‘cucina povera’ en de verfijnde Venetiaanse keuken gaan hand in hand. De handelsgeest van de Venetianen en de eeuwenlange functie als wereldhandelstad van Venetië is tot op de dag van vandaag terug te  proeven in de gastronomie van Veneto. We nemen je graag mee op een culinaire ontdekkingsreis door misschien wel de meest veelzijdige keuken van Italië; delicaat en kleurrijk. Met de aanwezigheid van de Adriatische zee, het Gardameer en de vele rivieren en stroompjes is vis nooit ver weg in de keuken van Veneto. Schaal- en schelpdieren zijn zeer goed vertegenwoordigd in de antipasti. Bereidingen van inktvis, stokvis, sardines en ansjovis behoren tot regelrechte klassiekers waarbij de ‘Sarde in Saor’ , zoetzure sardines met ui, rozijn en pijnboompitjes misschien wel dé evergreen is.

Ook groenten spelen een belangrijke rol in de keuken van Veneto,  populaire groenten als witte en groene asperge, radicchio (uit Treviso), spinazie, courgette en (sperzie)bonen vind je nergens beter. Op de wekelijkse versmarkt van het nabijgelegen Bussolengo slaan we rijkelijk in en kunnen we ons vergapen aan de kleuren en smaken van het voorjaar. Natuurlijk wordt er zoals overal in Italië pasta aangeboden, tijdens onze diners zullen we niets te kort komen. Maar als ‘primo’ heeft risotto misschien nog wel een belangrijkere plek op de menukaart. De rijst werd door de Arabieren geïntroduceerd en verbouwd rond de steden Verona en Mantova. Op een half uur onder Verona in het hart van het productiegebied ligt Isola della Scala. We gaan hier op bezoek bij de familie Melotti, rijstmakers sinds 1986. Aan de hand van Luca nemen we een kijkje in de rijstvelden, de droogkamers en schuiven we aan in hun restaurant voor een uitgebreid diner met het rijsttype vialone nano als hoofdrolspeler. Een unieke ervaring!

De rijstfamilie Melotti in Isola della Scala

Zoals je van ons gewent bent gaan we weer op zoek naar de beste, meest bijzondere en authentieke osteria’s, trattoria’s en ristorante. Ook een traditioneel bezoek aan de beste lokale pizzeria zal niet ontbreken, met een biertje natuurlijk. Of zullen we voor de verandering zelf een pizzeria bouwen in de tuin van de Villa?

Veneto, wijn wijn en nog eens wijn

Zei iemand wijn? Wereldwijd zijn de w

Het echtpaar ‘ Calicantus’

ijnen uit Veneto van alle Italiaanse wijnen het best op de wijnkaarten vertegenwoordigd. Denk alleen maar aan de niet meer weg te denken Prosecco uit de heuvels bij Treviso, de rode wijnen uit Bardolino en Valpolicella met de Amarone als uitblinker en de witte wijnen uit Soave, Bianco di Custoza en Gambellara. We zullen keuzes moeten maken.  We kunnen niet om de familie Bonomo heen. Hun wijnhuis Monte del Fra ligt in de heuvels op een steenworp afstand van onze villa. Met hun wijnen krijgen we een perfect beeld van de rode wijnen van Valpolicella en de witte wijnen van Bianca de Custoza. Marica zal ons met open armen ontvangen en rondleiden over het prachtige familiedomein. Onze tweede afspraak zal zijn in Bardolino dicht tegen het Gardameer bij de eigenzinnige wijnmaker Daniele Delaini van Villa Calicantus. Op het hoogste punt van het wijngebied maakt hij samen met zijn vrouw Chiara biodynamische wijnen die zich lastig laten vergelijken. De wijn vertelt het verhaal, en zo niet doet Daniele er een schepje op.

Prijsindicatie en aanmelden

De prijs voor de Culinaire Fietsreis in Veneto hebben wij voorlopig vastgesteld op €1895,- per persoon. Wanneer we het programma definitief hebben kunnen we de prijs bevestigen (we verwachten slechts marginale aanpassingen in de prijs).

De prijs heeft betrekking op het volgende:

  • Verblijf van 7 nachten in Villa dei Cipressi – Sona, Veneto
  • Ontbijt, lunch en diner voor alle dagen
  • Alle drankjes (excl. wijn in restaurants)
  • Eten en voorzieningen om de fietsritten goed door te komen
  • Alle workshops, bezoeken, excursies en uitstapjes

Wat is niet inbegrepen?

  • Wijn tijdens lunch/diner in de restaurants
  • Persoonlijke uitgaven
  • Verzekeringen
  • Vervoer van Nederland naar Italië v.v.
  • Gebruik 1 persoonskamer (toeslag € 200,00)

Praktische zaken

  • Villa dei Cipressi ligt net buiten het dorp Sona in de regio Veneto en tussen het Gardameer (15km) en Verona (15km) De snelste aanrijroute is via Duitsland, de Brennerpas, Innsbruck en Trento (1.150km vanaf Utrecht)
  • Vliegen kan uitstekend vanuit Amsterdam met Transavia op Verona Valerio Catullo (10 minuten/ 10 km rijden). Ook is het goed mogelijk om per trein te reizen. De route is dan per nachttrein van Amsterdam via Bazel naar Milaan (nightjet). Van Milaan is er een snelle verbinding naar Verona per trein of bus.
  • Als je niet per eigen vervoer maar met de trein of vliegtuig reist, bieden wij de mogelijkheid om je racefiets van Amsterdam naar Italië per bus te vervoeren . Als we weten hoeveel animo hier voor zullen we onze bus daar op aanpassen. De kosten van het vervoer  bedragen €150,00 per fiets.
  • Voor de reis gaan we uit van gebruik van tweepersoonskamers! Alle kamers zijn tweepersoonskamers, sommige met een tweepersoonsbed en sommige met twee eenpersoonsbedden. Sommige kamers hebben een eigen sanitair, andere kamers delen het sanitair met een andere kamer. Afhankelijk van de precieze groepssamenstelling maken we de verdeling over de verschillende kamers.
  • De groepsgrootte voor de reis zal maximaal 14 personen
  • Het programma is voorlopig en wordt ruim voor vertrek definitief gemaakt.

Aanmelden kan door te mailen naar martijn@eetwijn.com. We sturen je dan een aanmeldingsformulier met de betalingsinformatie.

3e Culinaire Fietsreis Piemont (IT)  29 april t/m  6 mei 2024

Reisverslag volgt

2e Culinaire Fietsreis Friuli (IT) mei 2023 Reisverslag

Na het daverende succes van de eerste culinaire fietsreis naar Valtellina (mei 2022), stond in het voorjaar van 2023 de twee editie op het programma. Als  bestemming kozen we voor een oude liefde van Martijn: de regio Friuli. Met een groep van 11 trokken we naar het uiterste Noordoosten van Italië voor een week van fietsen en genieten van al het moois dat de regio op het gebied van eten en drinken te bieden heeft. Als dikke bonus waren we getuigen van de ultieme ontknoping van de Giro d’ Italia.

Ons verblijf: Villa Castello di Brazza

Na de prachtige verblijven tijdens onze eerste reis in Valtellina lag de lat hoog. Maar ook tijdens onze reis naar Friuli hadden we het voortreffelijk voor elkaar. Ons thuis was een week lang Villa Castello di Brazzà in Moruzzo. De villa bevindt zich ten noordwesten van de stad Udine, op de restanten van een Romeinse heuvel en naast de ruïne van het 10e-eeuwse Castello di Brazzà. De villa was zeer ruim met een professionele keuken,  prachtige unieke ruime kamers, meerdere grote zitkamers en zelfs een park direct achter het huis. Klap op de vuurpijl was een ommuurd zwembad met uitzicht op de bergen. Op dinsdag 23 mei ontvingen we de deelnemers met een diner op de villa. Iedereen was vol verwachting.

Villa Castello Brazza

Dag 1. woensdag 24 mei Welkom in Friuli

Onze eerste fietsdag  stond in het teken van een lokale fietsheld: Ottavio Bottecchia (de eerste Italiaanse winnaar van de Tour de France). De rit van zestig kilometer voerde ons onder andere langs de Tagliamento-rivier. Direct aan de rivier maakte we een korte stop bij het monument ter ere aan de fietsheld Bottecchia. Zijn dood is tot op de dag van vandaag een mysterie (was het de maffia, een ongeval, een boze boer?). De eerste kilometers reden we nog in de regen (de enige van de week), maar kort voor de koffiestop in de hamhoofdstad San Daniele del Friuli brak de zon door. Op het terras, onder het genot van de eerste Italiaanse koffie, konden de armstukken en regenjacks uit. Toen de San Daniele prosciutto op tafel verscheen, lachte het leven ons  helemaal toe.

In de middag hadden we een afspraak met Michele Ciani van wijnhuis Aquila del Torre. Het wijnhuis ligt in de heuvels van de Colli Orientali. Michele’s wijngaard in de vorm van een natuurlijk amfitheater is de ster van de show. Aquila del Torre is volledig biodynamisch, aandacht voor flora en fauna staat centraal.  Natuurlijk kregen we alle wijnen te proeven, eerst op het wijngoed en later bij restaurant Osteria al Gjal Blanc van chef Michele Gargani. Michele gebruikt de lokale Friulaanse keuken als basis, maar past daar technieken op toe die hij leerde tijdens periodes waarin hij als chef werkzaam was in Amerika en Japan. De Friulaanse keuken met een moderne, verfijnde twist dus. We vierde de verjaardag van Martine

Op bezoek bij Aquila del Torre

en zongen mee met DJ Michele. Dag één was gelijk een aangename kennismaking met Friuli!

Dag 2.  Donderdag 25 mei Inspannen en ontspannen

Het eerste serieuze klimwerk stond op het programma, op naar de Julische Alpen de bergstreek die Oostelijk, Italië en Slovenië verbindt. Het klimmen begon in de wijngaarden die het gebied zo kenmerken, maar al gauw voerde de route ons door diepgroene bossen en over kleine, rustige wegen naar de Plan dal Jof. De klim was een echte loper om lekker in je ritme te komen. Met de klim in de benen was het tijd voor een simpele maar heerlijke lunch bij een lokale trattoria, aan tafel bij nonna. Dit was puur ontspannen; la dolce vita. Aan het eind van de rit stonden er ruim 70 kilometer en 1000 hoogtemeters op de teller.  S avonds lieten we ons in de watten leggen bij Al Tiglio, een chique restaurant op een steenworp van onze villa. Daar maakte we kennis met de prosecco van onze overburen (letterlijk!) en de veganistisch keuken van chef Max. Dat leverde zeer fraaie gerechten op die er ook nog eens prachtig uit zagen. Vooral de verfijnde desserts maakten veel indruk. Een heerlijk ontspannen zwoele avond die vroeg om een afzakkertje bij de villa.

Genieten in stijl!

Dag 3 vrijdag 26 mei Proeven en koken

Op vrijdag was er geen fietsrit gepland, tijd om te ontspannen bij het zwembad, in de tuinen of  mee te gaan naar wekelijkse versmarkt in Fargagna. Martijn gaf tekst en uitleg over de heerlijke verse groente en fruit. We liepen binnen bij de zuivelcoöperatie van het dorp voor tassen kaas en meer. Ook was er een onverwachte ontmoeting met Fabio: pastamaker, verhalenverteller en fan van Nederlandse muziek (Golden Earring, Focus en Cuby + blizzards).  Een zeer kleurrijke, wonderlijke en leerzame ontmoeting (en heerlijke ravioli).

’s Middags bezochten we het Unesco stadje  Cividale del Friuli. Het prachtige dorpje met de indrukwekkende brug en ouderwetse stadscentrum is erg mooi en leent zich perfect voor een ontspannen lunch. In ons geval bij Al Monastero, waar we in de binnentuin genoten van de rust. Het eten was goed, de bediening was beter en de lokale kazen waren het beste. Op de terugweg hadden we een afspraak bij wijnhuis Zorzon in Cormons / Colli,  het wijnhart van Friuli. Terwijl wijnmaker Giorgio druk was op het land, vertelde Petra ons over hun wijnen, het terroir van de regio en over de culinaire geschiedenis van Friuli. Met een schuin oog keken we naar de ontknoping van de negentiende Giro-etappe werd gekeken. Dolce far niente, zouden de Italianen zeggen. Eenmaal terug in de villa thuis doken we gelijk de keuken in om het diner voor de avond voor te bereiden. Veel groenten, mooie pasta, fijnen wijnen en vooral een heerlijk gezelschap. Friuli had ons nu definitief ingepakt.

Dag 4. zaterdag 27 mei De dag van de Giro

Zaterdag  stond weer volop in het teken van de fiets. We begonnen met een kort groepsritje, als herstel en gewoon omdat het kon.  Natuurlijk met een koffiestop, daarvoor ben je in Italia. Dan de auto in, op naar de bergen. Vanuit Tarvisio stond die dag de allesbeslissende 2oe etappe van de Giro d’ Italia op het programma: een loodzware klimtijdrit naar de Monte Santo di Lussari op de Sloveense grens. De omgeving was adembenemend, de koers mythische en de sfeer onbeschrijfelijk. We werden vrienden met massaal toegestroomde Slovenen, we moedigde Thymen Arensman en Bauke Mollema aan en waren getuigen van een historische ontknoping. Ondanks het  kettingincident won Primoz Roglic de tijdrit en de Giro. Daar stonden wij dan, te midden van dit Sloveense volksfeest: een wielerherinnering voor het leven. Na de koers stopte we in het bruisende Udine voor een aperitivo. Tijd op na te genieten en de dag af te sluiten met fantastische  pizza’s bij Pizzaria Alla Lampara (tip van Michele).

Wieler en eetfeest : Il Giro

Dag 5. Zondag 28 mei  Koninginnerit – Tapa Reina

De koppies stonden strak aan het ontbijt, extra broodje, extra koffietje, extra banaantje. De Koninginnedag stond op het programma en zou ons voeren door de Julische Alpen met een kort uitstapje naar Slovenië. Vier beklimmingen van formaat, 100 kilometer en ruim 2000 hoogtemeters. Het was de rit met talloze lieflijke dorpjes,  indrukwekkende vergezichten over diepgroene bergkammen, keihard zwoegen en volop genieten. Halverwege trakteerde Martijn de groep op een lunch vanuit de bus met uitzicht op de waterval. Iedereen keek met voldoening en trots terug op het voltooien van de monsterrit. Na  de lange fietsrit was het goed Aperol drinken op het villabalkon, compleet met een tafel vol lokale kaas- en vleeswaren en de beentjes omhoog. Martijn verzorgde aansluitend een heerlijk diner met lokale ingrediënten als asperges, schelpjes en garnalen. De wijnkennis werd ook weer verder uitgebreid. Eén voor één gingen de oogjes langzaam dicht.

Dag 6. Maandag 29 mei  San Simeone en door naar Carnia

Op maandag was er voor de liefhebbers nog tijd voor één laatste fietsritje: op en neer naar de Monte San Simeone. Een onbekende maar taaie klim, een smal bosweggetje met 17 haarspeldbochten zou ons leiden naar de top. Net onder de top was de weg vanwege onderhoud alleen versperd, maar het mocht de pret niet drukken. Het uitzicht over de Tagliamento rivier was prachtig en de stilte voelbaar. Kop over kop snelden we terug naar onze villa, we hadden afgesproken om op tijd terug te zijn.  Aan het einde van de middag trokken we met de auto naar de Carnische Alpen. Een weerzien met cheffin Anna Cosetti, speciaal voor ons opende zij haar restaurant Inn Pik, gelegen in het zeer pittoreske bergdorpje Pesariis (klokkenhoofdstad). Eerst kregen we een verplichte rondleiding door het dorp en het klokkenmuseum.  Eenmaal terug bij het restaurant stond wijnmaker Luca van Venchiarezza al klaar met het aperitief. Anna kookte voor ons typische bereidingen uit de Carnische keuken en Luca schonk rijkelijk zijn wijnen. Oude bekenden uit de buurt schoven nog aan, de lokale likeuren werden tevoorschijn gehaald. De verhalen werden sterker en er werd tot in de late uurtjes genoten. De perfecte afsluiting van een onvergetelijke culinaire fietsweek in Friuli.

Wijn spijs diner in Pesariis – Friuli 2023 – Vrienden voor het leven

 1e Culinaire Fietsreis Valtellina (IT) mei 2022 Reisverslag

In het voorjaar van 2022 trokken we (Ties en Martijn) met een groep enthousiastelingen naar het Noord Italiaanse Valtellina voor de allereerste Culinaire Fietsreis. Wat begon als een wild plan tijdens een ‘coronadiner’ leidde tot een onvergetelijke week van fietsen, wijnproeven, koken, eten en genieten van het Italiaanse leven.

Ons verblijf: de Villa en het Kasteel

Aan het zwembad, Villa del Lupo

De eerste 5 nachten verbleven we in Villa del Luppo (de naam van onze groep, gruppo lupo Valtellina was al snel geboren). De villa lag in het hart van de Valtellina vallei bij het dorp Tresenda en op ongeveer een half uur van Sondrio. De zeer luxe villa was van alle gemakken voorzien: ruime stijlvolle kamers, grote keuken, lounge terras en een heerlijke ruime living. Het uitzicht op de bergen, de omringende wijngaarden en de tuin met zwembad maakte de villa  ‘hors categorie’.  Voor de laatste twee nachten deden we er nog een schepje bovenop. Het verblijf in Castello Foppoli (12e eeuw) dicht bij Tirano zorgde ervoor dat we ons even koning, koningin en kroonprins waanden. Het kasteel gelegen aan de voet van de iconische wielerberg de Mortirolo was sprookjesachtig, de uitzichten onovertroffen en de jacuzzi een cadeau.

Het fietsen (met als klapper Il Giro)

De week begon op de dag na aankomst met een koffieritje naar Sondrio, een ‘pittig bakkie’ dat wel. De eerste twintig kilometer liepen nog door het dal over een mooi fietspad langs de rivier de Adda.  Aan onze rechterkant zagen we de liefelijke wijndorpen op de stijlle hellingen liggen. Afslaan was dus klimmen.  De toon werd gezet voor de rest van de week, in Valtellina is klimmen ook écht klimmen! Met de eerste 60 kilometer in de benen kwamen we thuis.

Een dag later was het tijd om het parcours van de 16e Giro-etappe te verkennen. Eerst maar eens klimmen naar het dorp Teglio, dat was al een hele kluif. Eenmaal afgedaald naar de rivier stratte de loodzware klim over de Passo di Santa Cristina. De benen werden serieus getest. Op de top aten we bij Cascina Biancotti in een idyllische setting Pizzocheri. Het regionale pastagerecht met boekweit, lokale bergkaas, kool en aardappel. Zware kost maar overheerlijk. De eigenaar liet ons vol trots zijn kaas en worst kelder zien.  Na een pittige afdaling via Aprica zat de eerste serieuze etappe erop.

Wachten op de renners, Giro d ‘Italia in Valtellina

Op zondag stond La tappa reina naar Campo Moro op het programma.  Vanuit Sondrio was het bijna 2000 meter klimmen! Een flinke knauw, maar eenmaal boven bij het meer werden we beloond met schitterende vergezichten en een heerlijke lunch van de chef. Afdalen naar Sondrio was een cadeautje, op het centrale plein was het tijd voor ijs en koffie.

Gruppo Lupo, in vol ornaat

Op de dag voor ons vertrek trok de Giro d’Italia door Valtellina. Het parcours van de 16e etappe liep letterlijk voor ons kasteel langs. De helft van de groep besloot ’s ochtends nog een extra uitstapje te maken naar de Stelvio. Vroege wekker, ontbijt in de auto, om 8 uur op de fiets om vanuit Bormio de Koningin aller Alpenpassen te overwinnen. Klimmen naar 2750 meter langs sneeuwmuren: Sereen, rustig, verlaten; een prachtervaring. Terug in het kasteel stapten we met de hele groep gauw op de fiets om over het officiële parcours naar de beklimming van Teglio te fietsen. Hier zagen we de coureurs een eerste keer langskomen, waarna we met een listige binnendoor route richting de Passo di Santa Cristina trokken en de renners voor een tweede keer konden aanmoedigen. Een droomdag!

Het culinaire programma

Onze eerste afspraak was bij Mamete Prevostini. Dit oude wijnhuis wordt gezien als de grondlegger en het geweten van de wijnproductie in Valtellina. Bij het oude klooster van San Lorenzo liepen we door de wijngaarden en kregen uitleg over de vallei, het klimaat en de geschiedenis van de Valtellina. In de wijnkelder maakten we kennis met de verschillende wijnen van Mamete. Van de Botonero IGT, de Monrosé tot de Valtellina Sforzat Een zeer prettige eerste kennismaking met de regio en haar wijnen. Op advies van Mamete sloten we de avond af bij Trattoria Traversi in Berbenno, een voltreffer. Huiselijk en heerlijk.

Na de intensieve fietsdag en de stevige lunch op de tweede dag deden we het verder rustig aan. Na een middagje luieren gingen we na een heerlijk Aperol-spritz aperitief gezamenlijk de keuken in. Een ontspannen ‘bruschetteria’ was een perfecte afsluiting van de dag.

Samen koken, ontspanning na inspanning

Op zaterdagochtend was het tijd om naar de boerenmarkt in Sondrio te gaan. Met de auto welteverstaan. Lekker koffiedrinken, rondslenteren en natuurlijk inkopen doen voor de kookworkshop later op de dag.  Met tassen groenten, verse lokale kazen, alles wat er goed uitzag namen we mee om ’s avonds te bereiden. De rest van de dag was piano piano: even aan het zwembad liggen, ijsje eten, boekje lezen. ’s Avonds maakte we heerlijke salades, risotto met verse doperwten en robiolo kaas. Na het eten zaten we nog lang buiten met een  goed glas Valtellina wijn.

Na de Koninginnenetappe op zondag hadden we een afspraak bij bierbrouwer Stefano van Revertis. In een super gastvrije festivalachtige setting proefden we zijn verschillende craft bieren en kregen een rondleiding door de brouwerij. Stefano zat vol mooie verhalen en behandelde ons als lang verloren vrienden. We sloten de dag af met pizza bij Al Grano Antico.

Castello Foppoli, een droomplek

Op maandagochtend voor ons vertrek naar Castello Foppoli hadden we dicht bij de villa een afspraak met Elena Fay.  Elena leidde ons rond door de serene wijngaarden en vertelde over de verschillende wijnen, percelen en het belang van terroir voor hun wijnen. In het prachtige gerestaureerde proeflokaal in de wijngaard liet Elena ons de wijnen van Fay proeven: verfijning, topkwaliteit en liefde. Bij aankomst later die middag in ons nieuwe verblijf Castello Foppoli kookte Martijn een eenvoudige pasta lunch. ’s Avonds sloten we de dag feestelijk af met een ontspannen diner bij Merrizi in Tirano.

Na de Giro d’Italie op dinsdag hadden we onze laatste eetafspraak bij ristorante Orterie in Stazzona. Chefin Rie en haar man trakteerde ons op een unieke avond waarbij de Japans-Italiaanse vegetarische cuisine centraal stond. Later die avond gingen de remmen nog één keer los en werd er uitbundig gedanst, gedronken en tot in de late uurtjes gechilled in de jacuzzi van het kasteel. Grazie grazie grazie Valtellina, a doppa. Gruppo Lupo Valtellina

Culinaire Reis Friuli voorjaar 2016

In het voorjaar van 2016 nam ik een groep van 10 enthousiastelingen mee op een culinair avontuur naar één van mijn favoriete regio’s in Italië Friuli. We verbleven 5 dagen in agriturismo La Faula nabij Cividale en doorkruiste de regio en ontdekte alle culinaire geheimen: Prosciutto uit San Daniele, de kazen van Zoff, de koffie uit Triest, de olijfolie uit Carso en de lokale wijnen uit Collio en nog heel veel meer. Om een idee te krijgen een kort verslag van onze belevenissen in de bergregio Carnia.

Tijdens de voorbereidingen voor de Culinaire reis naar Friuli (22/26 juni 2016) stuitte ik regelmatig op de naam Gianni Cosetti. Chefkok Cosetti runde jarenlang het restaurant Roma in het noordelijk gelegen stadje Tolmezzo (regio Carnia). Het verhaal gaat dat hij eigenhandig de Carnische bergkeuken groot heeft gemaakt. De beroemde Italiaanse gastronoom Luigi Veronelli noemde hem de ‘modernste kok van Italië’. Cosetti was een regiokok avant la lettre. Toen andere koks dweepten met overzeese producten zocht hij het juist dicht bij huis. Waar je ook komt in Friuli, chefkoks buigen nederig het hoofd als de naam van Cosetti valt. Het restaurant Roma is niet meer en chef Cosetti is helaas overleden.

Op zoek naar een kookworkshop in Carnia kwam ik in contact met de uiterst vriendelijke en enthousiaste Anna. Al snel was duidelijk dat onze passie voor koken en Friuli wederzijds was. Een avond om samen te koken was snel gevonden en een programma was zo gemaakt. Anna betrok lokale producenten en leveranciers van honing, kruiden, kaas, jam en wijn bij de avond en had ideeën te over. Anna stuurde mij het menu en boven aan de receptuur viel mijn oog op de naam van haar bedrijf: Cucina Cosetti…..het zou toch niet……

Na een mooie rit vanuit San Daniele naar het noordelijke Carnia kwamen we aan het einde van de middag aan in Tolmezzo. Zoals afgesproken zou ik bellen als ik er was. Anna vroeg me, waar sta je? Nou voor een groot restaurant, restaurant Roma ken je dat? Ja, dat kende ze wel. Roma was het restaurant waar het vader vele jaren de chefkok was en waar zij als meisje van 15 de eerste kneepjes van het vak leerde.

Anna nam ons mee naar de keuken van restaurant Al Pescatore in de bossen bij Cavazzo. Een klein leger aan sommeliers, producenten, leveranciers, assistenten en vertalers stond ons op te wachten. Wat ontstond was een onvergetelijke kookavond. Er werd geproefd, gedronken, gelachen, geleerd, geluisterd, gekookt, geroken, getoast, en vooral heel erg genoten. Hoogtepunt was het maken van de lokale cjalzòns.. Een ravioli van hard deeg gevuld met lokale kruiden, ricotta en rozijn (boerenjongens – regazzi agricoltori). Eenmaal gekookt worden ze geserveerd met gesmolten boter, gerookte ricotta en salie. Heerlijk! Maar ook de appeltaart met basilicum was een hit. Tegen 23.00 uur namen we pijn in ons hart afscheid, de nacht in en terug naar La Faula.

Salone del Gusto – Turijn – Piëmonte oktober 2014, 2016 en 2018

Ik ben gek op Italië; de cultuur, de taal, de landschappen, maar vooral  de gastronomie. Iedere regio heeft zijn eigen wijnen, speciale pasta’s, ham en worst, kaas en  olijfolie.  De regionale keukens zijn ongeëvenaard en de variatie ongekend. Je kunt al dit lekkers in één weekend  beleven, proeven en ervaren. Hoe?  De Salone del Gusto Beurs in Turijn, de ultieme Italiaanse Culinaire beurs georganiseerd door Slow Food – een internationale non-profit organisatie  gericht op ambachtelijk, puur en eerlijk voedsel. In het najaar van 2014 nam ik 10 Italië-tifosi mee naar Turijn voor een onvergetelijke culinaire reis naar de Salone del Gusto en de wijnregio Piemonte.  Wat een indrukken, wat een smaken, wat een verhalen en wat een genot. Onderstaand een kort verslag van één van de deelnemers en reacties op onvergetelijke reis.

Van 24 t/m 27 oktober 2014 vond de Culinaire reis Piemonte van EETWIJN plaats. Op de dag van aankomst werden we door een gids rondgeleid door ‘culinair’ Turijn en aten bij Taverna dell Oca. De tweede dag bezochten we de wijnhuizen Olim Bauda in Nizza Montferrato (topproducent van Barbera) en Conterno Fantino (beroemd Barolo wijnhuis) in Langhe Montforte d Alba. Zowel Gianni van Olim Bauda als Chiara van Conterno ontvingen ons met heel gastvrijheid. We genoten van de lunch bij Le 2 Lanterne in Nizza compleet met witte truffel, de wijnen van Gianni en veel regionale specialiteiten. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner bij Osteria Catari in Monforte d Alba.

Op zondag bezochten we de Slow Food beurs – Salone del Gusto in de oude Fiatfabriek Lingotto – De Salone del Gusto. Een dag lang lieten we ons verrassen, verbazen, overladen, onderdompelen in al het moois wat Italie te bieden heeft op het gebied van lekker eten. Hetty Vogel van SOGNO liet ons de Puglia hal zien, zij is kenner van de regio en gaf uitleg bij al het lekkers van de streek.. We brachten heel wat uurtjes door in de Enoteca van de beurs waar meer dan 900 wijnen te proeven zijn uit Italie. De dag werd afgesloten met een glas wijn een een lekkere primi bij fenomeen Eataly aan de Via Nizza. De dag van vertrek slenterde we door de prachtige binnenstad van Turijn, in het oude centrum dronken we een koffie, aten een broodje en dachten terug aan al het moois van de voorbije dagen. Met veel eet en wijn herinneringen, inspiratie en plezier stapte we weer op het vliegtuig naar Amsterdam. Grazie 1000 Torino, Piemonte, Salone.  A Presto!

 

Contact

Heeft u vragen? Neem vrijblijvend contact op met Eetwijn

Eetwijn
Joan Melchior Kemperstraat 75H
1051TL Amsterdam
E-mail
Mobiel
06.44.66.25.20